Demokratins baksida?

Att demokrati inte alltid är optimalt visar den senaste schweiziska folkomröstningen som gällde huruvida man ska kunna uppföra minareter i landet. 57.5% av befolkningen röstade för ett förbud vilket innebar att 400.000 muslimer tilldelades en saftig käftsmäll.

Nu är urmakarlandets demokrati något annorlunda då man har beslutande folkomröstningar för ett brett spektrum av frågor. Detta gör att okunskap lätt tillåts påverka omröstningsresultat där kanske istället ett beslut i ett parlament framkommit efter vetenskapliga studier, analyser, undersökningar och avvägningar.

Robstens blogg har ett par intressanta åsikter om hur svensk media vinklar resultatet.

Men åsikten att demokrati kan innebär att 49.9% av en befolkning kan missgynnas visas tydligt av den här folkomröstningen.

2 svar to “Demokratins baksida?”

  1. Så sant men jämför mot hur det är här sverige. Här räcker det att 175 personer röstar lika i en fråga för att den skall bli lag. Sen spelar det ingen som helst roll vad folket tycker.

    I det läget föredrar iallafall jag den schweiziska varianten med direkt demokrati istället för vår indirekta demokrati där ett fåtal personer anser sig vet bättre än ett helt folk.

  2. Ja, det är ju en knivig situation beroende på vilka förkunskaper som krävs i frågan, samt vilken effekt propaganda kan få resultatet. Plus då alla andra faktorer som spelar in.

    En intressant fråga är ju om den breda massan inser vidden av sitt beslut eller är trångsynta i sitt val? Förstår man de politiska effekter den här typen av resultat får och i förlängningen kanske påverkan på det egna landets ekonomi?

    Det är väl just därför som den indirekta demokratin växt fram, för att det krävs expertbeslut i många frågor. Hade ju varit lite lustigt om det tex skett en folkomröstning kring influensavaccinationens vara eller icke-vara.

    Den frihet som folkomröstningen ger öppnar också dörren för påverkan av propaganda, det kan man nog anta som dagens sanning

Lämna en kommentar