Vetenskap i allmänhet

Organisationen Vetenskap och allmänhet har utfört en undersökning som visar att tro och vetenskap är svåra att förena. Bland de mer intressanta resultaten nämns:

Nära åtta av tio menar att det finns fenomen som vetenskapen aldrig kommer att kunna förklara. Drygt fyra av tio instämmer i att ”den bästa kunskapen finner man om man lyssnar inåt” och tre av tio i att ”det är bättre att lita till sin egen erfarenhet än till forskningen”. Troende uttrycker oftare än andra en ovetenskaplig syn på kunskap.

Att det finns fenomen som vetenskapen aldrig kommer att kunna förklara är väldigt diffust. Skulle det ta slut områden att förklara kan vi ju lägga ner vetenskap. Men alternativet, att enbart tro på en högre makt innebär ju att man inte behöver förklara nånting alls. Frågeställningen syftar naturligtvis på enskilda fenomen men gissningsvis kan en del missförstått frågan som ”fenomen i allmänhet”.

atheism_motivational_poster_27

Fyra av tio (42%) instämmer i att man finner den bästa kunskapen om man lyssnar inåt. Också det ett diffust påstående som går att tolka lite hur man vill. Om jag t.ex. läst en forskningsrapport så lyssnar jag ju inåt när jag vill ”hämta fakta” ur den.

Vetenskap och allmänhet har dock en ambition som är berömvärd, att stärka bryggan mellan vetenskap och allmänhet är vital för bådas överlevnad. Nya vetenskapliga rön förs bäst över till allmänheten genom att förankras ”på golvet” och inte genom att påtvingas uppifrån. Dock kanske detta inte är vetenskapens uppgift utan snarare är det maktstrukturen i samhället som bör agera.

Som citatet på organisationens sajt menar:

”Science understanding of Public” är lika viktigt som ”Public understanding of Science”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: