Gud flyttar sin goalpost?

Vatikanens ”Pontifical Academy of Sciences” har med anledning av Astronomiåret samlat ett antal rymd-Messerschmitts under temat astrobiologi. I och med Påvestatens tidigare uttalande att det är okej för en gudstroende att samtidigt tro på Jabba the Hut, E.T. och meteoroidburna virus vill man tydligen visa lite good-will inom området.

Gud har m.a.o. inte längre bara copyright på Jorden utan nu också på hela universum. Vilka nya rön forskare än gör inom astronomin och dess systervetenskaper så är nu helgarderingen komplett – Guds vägar äro outgrundliga men allerstädes närvarande, även i Delta-kvadranten!

atheism_motivational_poster_40

Men egentligen handlar det för kyrkan bara om en avancerad form av taggning. Vilka fantastiska upptäckter som vetenskapen än lyckas med står kyrkan bara vid sidan av och säger ”Det har Gud skapat”, alternativt ”Det där är djävulens verk!”. Inte speciellt mycket till förklaringsmodell annat än ett försök att försöka vara grunden till god etik!

Den katolska kyrkans tanke med nämnda studievecka är antagligen att förankra sin tro i mer vetenskapliga kretsar, att visa att man inte alls är den medeltida troglodyt som tror att solen kretsar kring Jorden och som gärna blundar när det slaktas människor av fel lära. Men att åter försöka fusionera kyrka och forskning,de båda som under medeltiden ofta arbetade under samma tak, leder bara till ännu fler oklarheter.

En enkel fråga blir ju hur vi ska veta när en utomjording är Gud och när det bara är en ”alien”? Kan det någon gång i framtiden uppstå en situation när vi måste veta om överlägsen teknologisk utveckling är detsamma som att vara allsmäktig gud?

Gissningsvis kommer religionerna liksom idag att hela tiden flytta sina goalposts bortom ramen för vad vetenskapen just den dagen kan svara på. Detta av den enkla anledning att religion själv varken har några som helst bevis eller egna svar annat än att vägarna är outgrundliga. Tro på högre makt är bara en metod att bota symptom utan att angripa orsaken. För att använda kreationisternas egna taktik, snacka om att ha ”gaps” i sin bevisföring!

Nej, i slutändan handlar det om att religion måste hålla sig utanför naturvetenskap eller förlora kampen då Gud till sist måste bevisas och därmed bli vetenskap. Och hur kul var det egentligen när den mystiska magin hos ”Kraften” i Star Wars-filmerna i den senare trilogin helt plötsligt förklarades vara en effekt av ett kemiskt ämne i blodet (vars namn undgår mitt minne) hos Jediriddarna.

atheism_motivational_poster_41

För övrigt behöver man inte åka till en galax långt, långt borta för att hitta Jediriddare, de finns mitt ibland oss!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: