Krucifixfritt Italien

Europadomstolen har i en dom förbjudit italienska skolor att placera krucifix offentligt i klassrummen. Naturligtvis ett steg framåt för religionsfrihet men man kanske också kan fråga sig om domen dämpar den nationella kulturen. Enligt egen insamlad hörsägen är katolicismen inte speciellt djupt förankrad i Italien, men däremot är den katolska traditionen stark i landet som omringar påvestaten. En vag liknelse skulle vara att den svenska flaggan förbjöds i lokaler där personer tvingas att befinna sig.

I det här fallet får dock det ena stå tillbaka för det andra då ingen ska påtvingas religiösa åsikter i ett land där kyrkan är åtskild från staten.

atheism_motivational_poster_28

Annonser

2 svar to “Krucifixfritt Italien”

  1. Christian Says:

    Vafalls? Skulle katolicismen inte vara djupt rotad i Italien?
    Dummaste jag hört…

    • Det är viktigt att skilja på en religion som tradition och som tro på en högre makt. Men som jag skrev är min åsikt baserad på anekdoter och knappast statistiskt säkerställd 😉 Men ”djupt förankrad” kanske var ett dåligt ordval då det snarare handlar om att den tidigare djupa tron börjar luckras upp.

      Dock talar väl statistiken på World Values Survey sitt tydliga språk emot mig, även om jag fortfarande tror att traditionens makt ofta påverkar gudstro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: