Minnets makt

Ogillar man en person kan man helt enkelt ignorera denne, vill man ta det längre kan man göra sig ovän med honom eller henne. Har man dessutom lite makt kan man se till att personen försvinner och om man då också vaknat på fel sida kan man se till att hela personens historia försvinner. Det sistnämnda kallas på latin ”Damnatio Memoriae”.

Josef Stalin som i sin städnoja ibland fick för sig att han satt fel person på en post utnyttjade detta. I det fall jag snubblade över handlade det om Nikolai Yezhov. På bilderna nedan syns väldigt tydligt vad Stalin tyckte om honom, Yezhov är inte helt oväntat personen till höger i den första bilden.

En del av den rädsla för döden som vi människor bär på kommer säkert från rädslan att bli bortglömd, att andra lever vidare medan man själv upphör att existera. Minnen och traditioner är viktiga för de flesta människor, vi hedrar våra döda och reser minnesmonument över historiska händelser i kampen att försöka bevara det förflutna och bära det med oss in i framtiden.

Att även religion och folktro är en del av detta är inte svårt att associera till. I och med det kristna paradiset får vi leva för evigt tillsammans med de som tidigare dött och de som kommer att dö. Kanske en tröst för den stackars människa som söker en högre mening och inte kan förstå eller acceptera att det kanske inte finns någon gudomlig mening med livet.

Även på högre nivå används Damnatio Memoriae. Talibanerna i Afghanistan sprängde bort Buddhastatyer i ett försök att förneka och förringa historien. Ramses II justerade på ett liknande sätt många monument i Egypten. En mer modern liknelse är Nürnbergrättegångarna och att segraren alltid skriver historien och på så sätt genomför ett damnatio memoriae. Egentligen på samma sätt som SD är rädda att muslimer ska agera mot den ”svenska” kulturen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: