Poor Fellow-Soldiers of Christ and of the Temple of Solomon

Den 13:e oktober är årsdagen av förräderiet mot Tempelriddarorden. Komplotten mellan påven och den franske härskaren Filip IV som innebar simultana tillslag mot tempelriddare över stora delar av Europa. Detta med avsikten att knäcka den organisation som kyrkan själv sett till att ge näst intill oinskränkt makt och tillgångar. Filips incitament var samtidigt att stärka sin egen dittills relativt svaga makt och härlighet och kunna slippa den konkurrens som Tempelriddarorden blivit.

 

Tempelriddarna anklagades för heresi, homosexualitet och andra mindre ärofulla åtaganden, men idag vet vi att majoriteten av dessa var lögner enbart för att ha en anledning att utplåna riddarorden.

 Anledningen till att det dyker upp I den här bloggen är att det är ett bra bevis på hur kyrkan själv använder religion som fasad för ett politiskt spel. Nu applicerades ju maktmedlet på en annan organisation med samma taktik så kanske var det ändå inte så illa jämfört med tanken på ett modernt Europa styrt av en riddarorden istället för ett EU.

 Sättet på vilket tempelriddarna upplöstes har dock lett till en legend jämförbar med Artursagan där man bland annat påstås ha innehaft den heliga Graal. Sanningen var nog dock snarare att man utvecklats från en asketisk orden till att bli en organisation med vinstintresse, t.ex. drev man en egen bankrörelse.

 Hur som helst var tempelriddarna under sin aktiva tid en faktor att räkna med. Den stridbara delen av orden bestod av ca 2000 riddare vilka i strid ofta var tungan på vågen. Den mest kända segern är kanske den vid Montgisard där en muslimsk armé nära nog utplånades och Saladin enligt vissa uppgifter tvingades fly på en tävlingskamel. Slaget omnämns I filmen Kingdom of Heaven och finns filmatiserat i en av de horribla Arn-filmerna. Övriga litteraturkopplingar till tempelriddarna är många men Walter Scotts Ivanhoe är ju något som vi svenskar nog har lätt att associera till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: