Satanisk hårdrock

Under min uppväxtstid (läs 80-90-tal) var hårdrocken en mer eller mindre svartlistad punkt i samhället eftersom den bestod av ”fladdermusätande satanister som demoraliserade samhällets ungdom”. Kanske blev den just därför i trots en del av ungdomars livssfär.

Dessa ungdomar har idag växt upp och hårdrock och varierande former av ”metal” existerar idag i samhället utan att ifrågasättas i någon större utsträckning. Visst finns det fortfarande en perifer musikstil bestående av galna norrmän, knarkande amerikaner och annat provocerande pack, men många av de tidigare bannlysta artisterna räknas idag som rumsrena och folk skrattar åt att man någonsin tyckt att det var ”hemskt”. Nu ska väl detta ses mer som ett socialt pågående fenomen med ungdomars trots mot samhället än som ett uppstädat musikrum. Men tron att all ”skränig” musik  skapas av satansdyrkare  är det inte längre frågan om.

Musik har länge (kanske alltid?) varit ett forum för samhällskritik och jag ställer mig frågan om en del av dagens artister istället för Satan sjunger om ateism, vetenskap och historia för att väcka uppmärksamhet och tankegångar. Visst kan man vara en godtrogen människa och lyssna på Bonos böner men man kan också dra igång Bruce Springsteens kritik mot Irakkriget, Greydon Squares påståenden om att det är fler hål i kristendomen än i Svampbob Fyrkant, eller mitt senaste fynd i halsgurgelsjungande Sabaton med ”Burn your crosses”.

Burn your crosses, make way for science
Christ has only caused death and violence
Burn your crosses and make way for yourself
Put faith in mother earth

Don’t call his name, don’t trust in others
Bishops fighting for fame
Torture in vain, i won’t surrender
Purified by pain

Mankind’s great mistake was to create god
Creation of man, excuse to spill blood
Creations of god?
No way!

Det är nästan så jag får en kittlande känsla av att drömma mig tillbaka till söndagsskolan, men istället för att limma flörtkulor drar jag igång just den här låten och berättar för den mer eller mindre fromme ledaren vad som sjungs.

Skadeglädje? Trotsålder? Onödigt provocerande? Varför ska det vara tabu att kritisera kristna när många troende blåögt försöker kritisera vetenskap? Nej, in i Dara O’briains säck med dom!

”Get in the fucking sack”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: