Ny skepsis

Bloggen Orsakverkan citerar doktoranden Georg Andersson vid Lunds universitet angående vad en skeptiker egentligen är.

”Skepticism är alltså inte att tro att man har rätt utan en inställning som kräver att man har rationella argument och bevis för det man ska tro på.”

Det är på tiden att titeln ”skeptiker” börjar få sin betydelse omvärderad. För många ”svenssons” har ordet snarare betydelsen av ”ifrågasättare” än ovan citerade. På nätet kan man hitta många bloggar som påstår sig vara skeptiska men som egentligen är allmänna spontankritiker och tyckare vilka mer ofta än sällan saknar grund för sina påståenden eller vetenskaplig forskning bakom sina teorier.

Mitt senaste fyndet i denna rad av tyckare som tror sig vara skeptiska är Hiroshimatelegrafen. Bakom en front som källkritiskt ska granska information och titta närmare på allmän paranoia hittar man ett innehåll som visar sig vara motsatsen. Ett citat ur deras blogg säger det mesta om den otroliga inkompetens och okunskap om området man försöker citera.

Ni som läst om vad vaccin kan göra med våra kroppar och hur starkt det mänskliga immunförsvaret är (för dom som i normala fall är friska) tycker säkert precis som jag, att vaccin är onödigt och har alltid varit förbannat onödigt.

Egentligen vet jag inte ens varför jag ger dom utrymme då dom snarare borde ges ett föredrag om smittkoppor. Men argumentet att ett gott skratt förlänger livet duger väl! Dock inte lika effektivt som vacciner!  Quod gratis asseritur, gratis negatur

Annonser

2 svar to “Ny skepsis”

 1. Trodde ett tag nästan det var Västerbottens gamle landshövding Georg Andersson som gått och blivit doktorand i Lund. 🙂
  (färgades av att just läst posten om kyrkovalet, där hövding-Georg ställer upp)

  När det gäller människan och immunförsvaret verkar vissa tro att om vi bara ”sköter oss” kommer immunförsvaret att kunna repellera alla mikroorganismer som kan tänkas invadera oss av en eller annan anledning. Men det är en väldigt människo-centrerad syn på naturen. Mikroorganismer är också med och tävlar i evolutionens race och ”gör sitt för att survive as the fittest”, där det kan ingå att på ett effektivt sätt utnyttja människan (mikroorganismer kommer dessutom alltid ha en stor fördel i evolutionsracet ffa eftersom deras generationstid bara är en bråkdel av vår).

 2. Angående Georg Andersson och doktorander kan man ju undra när universiteten ska slänga ut resterna av bibelskolorna. Det är ju rent vetenskapligt…uuh..ingen vetenskap! Och får inte ABF hålla astrologikurser ska väl inte statliga universitet bedriva gudstro. I alla fall inte ur ett icke-vetenskapligt perspektiv!

  Fast jag vet faktiskt inte hur mycket som finns kvar och hur mycket som redan drivs i kyrkornas egen regi?

  Angående immunförsvaret håller jag med. Jag förstår inte var folk får sin tro på ett überimmunförsvar ifrån. Har dom glömt bort vaccinets funktion och den enorma nytta de haft genom åren. Tror F.D. Roosevelt skulle gjort vad som helst för att få ett poliovaccin.

  Det är skrämmande att vi ena dagen skrattar åt Sydafrikas president som vill lägga ner HIV-forskning och istället satsar på vitlök när ens granne helt plötsligt påstår att vaccin är farligt! Undra om dessa grannar också vet om att säkerhetsbälten kan knäcka revben?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: