Förvrängd historia – Inte så bra!

Alldeles nyligen uppmärksammades slaget vid Ratan av bland andra den svenska kungafamiljen. Dokumentationen av slaget är relativt god och det finns ingen anledning att ifrågasätta de större skeendena under träffningen.

Därför är det pinsamt att man på flera håll snubblar över påståenden att Sverige faktiskt skulle förlorat detta sista slag på svensk mark. Det värsta exemplet är kronprinsessans egen historielärare, Herman Lindqvist, som påstår just detta. Jag vet inte om det är en felskrivning men om så är fallet borde den korrigerats för länge sen.

Visst är det en definitionsfråga om hur man vinner ett slag, men den vanliga definitionen är att förloraren är den som flyr slagfältet. Sättet på vilket svenskarna vann är här också relativt odiskutabelt då ryssarna i längden inte kunde bekämpa den svenska flottans bombardemang av kustlinjen.

Vad jag vill komma till är dock hur viktig korrekt information är, särskilt inom ett område som historia. Förvrängd kunskap kan leda till världsbilder som i det långa loppet får enorma konsekvenser. En bra klyscha som varnar för detta är att det alltid är segraren som skriver historien.

Man skulle också kunna spekulera i att Dan Browns böcker med ”Änglar & Demoner” i spetsen riskerar att förvränga många människors syn på de fakta som Brown skickligt väver samman och förvränger till en spännande saga. Gissningsvis är det ett flertal konspirationsteoretiker som fått nytt bränsle när ”Prieuré de Sion”-storyn efter nära 50 år fick nytt liv.

Egentligen kanske det är så med alla ämnen som på något sätt drar till sig vetenskapsförnekare. Att vidröra dom är som att ta med ett glas saft ut i solen, förr eller senare kommer konspirationsteoretikerna likt getingar att svärma kring glaset. Det spelar ingen roll hur mycket man viftar med den vetenskapliga flugsmällan, för ger sig gör dom aldrig! (Finns det homeopatisk anti-insektsspray?)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: