Kyrkovalet

Sprang förbi en reklamskylt tidigare. Den aviserade om att det tydligen är ett kyrkoval på gång. På något sätt slog det mig att det känns fel att anordna politiska val i ett kristet samfund.

För det första är ju valet mer riggat än i Afganistan! Det finns ju bara en valdeltagare! Det är ju knappast så att det finns en valsedel för Jahve, en för Allah och en för Gud!  Om det ändå skulle vara så, kan man då på sin lilla Gud-lapp kryssa bort ”Protestantiska Guden”, ”Katolska Guden” för att istället kanske på tredje plats hitta någon annan variant av Gud man önskar ska hamna i majoritet?

Nej, för att kanske återgå till verkligheten är det lite konstigt att våra svenska politiska partier också återfinns inom Svenska Kyrkan. Nästan lika konstigt som att ett gammalt enfrågeparti som Miljöpartiet kan tro sig ha ensamrätt på miljöfrågor i det politiska systemet.

Så om t.ex. (S) får majoritet i kyrkovalet, betyder det då att Gud är sosse? Och om vi röstar på Moderaterna så sänks kyrkoskatten? Nej, nu landade jag visst utanför verkligheten igen!

Men hur kan man ens argumentera vettigt när det kommer till tro på högre makt? Tyvärr är alltför många ateister med i Svenska Kyrkan bara på grund av traditionens makt, soffliggarens makt eller okunskapens makt.

Traditionens makt är stor och jag kan hålla med om att kyrkliga ceremonier kan vara imponerande, soffliggarens makt är också den en form av kraftfull tradition medan okunskapens makt är tragisk och borde bekämpas.

De flesta jag (anekdotisk bevisföring!) stött på som inte vill gå ur kyrkan, trots sin icke-tro, tar upp argumentet att Svenska Kyrkan ju faktiskt gör bra saker, bistånd o dyl. Men det resonemanget är ganska lätt att krossa då det vid ett utträde ur kyrkan skulle gå att investera kyrkoskattskostnaderna till 100% i bistånd eller annan valfri själsbefrämjande åtgärd.

Ett annat argument brukar vara att man betalar för att bevara våra gamla kyrkor. Det argumentet är lika lätt krossat då vi som svenska skattebetalare redan bidrar till detta genom den vanliga sekulära skatten!

Nej, varför ska jag genom kyrkoskatter stödja ett samfund som i sitt politiska manifest (läs Bibeln) medger folkmordsliknande aktiviteter utförda av israeliska stammar, absurt behandlande av kvinnor eller rätten av kristna att slakta judar, muslimer och generellt sett vem som helst, i Guds namn?

Om någon kristen tror sig vara from, är det inte då dags att skriva om den bok som påstås vara trons hörnsten?

Jag har ingen rösträtt i kyrkovalet men hade jag haft den så hade jag nog röstat blankt eftersom Gud ändå är allsmäktig, gör vad han vill och bevisligen har manipulerat valsystemet! Gud, Hitler, Stalin och andra har i alla fall något gemensamt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: