Faktum

För att något ska anses vara ett faktum måste det kunna falsifieras och beskrivas med en sann påståendesats.

Det är ett filosofiskt sätt att beskriva vad ordet ”faktum” definierar. En enklare variant är Svenska Akademiens ”säkert konstaterat sakförhållande”.

En sak är i alla fall säker, det handlar om fakta! Den fakta som ligger till grund i ett rättegångsmål innan den amerikanske advokaten försöker förvrida densamma samtidigt som juryns åsikt mentalt förvrängs. Den fakta som vi baserar våra middagsrecept på. Och i praktiken också den fakta som vetenskapliga bevis blir då studie efter studie kan reproducera samma resultat.

Visst kan saker och ting vara mer eller mindre sanna, innehålla tolkningsgrader och värderingar. I grund och botten kan vi aldrig bevisa att någonting är sant, vi kan bara bevisa att det inte är falskt.

Trots detta måste vi leva med en verklighet baserad på dessa fakta. Att bortse från information vars sanningshalt är extremt hög skulle leda till någon form av tro på intellektuell anarki. Att förneka kopplingen mellan HIV och AIDS, att tro på homeopati eller att tro på en högre makt är alla tankesätt som förringar fakta, förnekar förvärvad kunskap och många gånger gör det pinsamt att vara en medmänniska.

Visst kan fakta och sanning förändras, men bara därför kan man kan inte gå omkring och hoppas att saker och ting ska vara sanna. Sanningen är den att vi metodiskt måste arbeta oss fram till den fakta som kan skydda oss från sjukdomar, rädda oss från hungersnöd och kanske från klimatförändringar.

Men vad som har blivit lika viktigt är att sprida den informationen till alla. Dagens informationssamhälle medger alla typer av oseriösa tankegångar och lobbygrupper bakom dessa. Vi måste se till att de fakta som finns är de som styr våra paradigm. Vi kan inte låta det bli folkliga sanningar att Allah bestämmer slöjans rättfärdighet, att det är antisemitism att kritisera staten Israel eller att klonade jordgubbar är farliga. I alla fall inte förrän det är vetenskapliga sanningar.

Det är sådant jag vill ifrågasätta i min ventil till cyberrymden. Kort sagt är världen full av skitsnack, ”true believers”, kvacksalvare och alldeles för många lättlurade personer. Och vi är alla skyldiga att göra någonting åt det! Och förhoppningsvis ha roligt under tiden!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: